حتما تا به حال برایتان پیش آمده که وقتی سردرد دارید کسی به شما پیشنهاد بدهد که پوست لیمو را استشمام کنید، اگر تا به حال این کار را انجام نداده اید ، حتما امتحان کنید. یا قطعا با استشمام یک عطر و رایحه ی بخصوص حس متفاوتی را تجربه می کنید مثلا خاطره و روز خاصی برایتان یادآور می شود و یا به طور کلی از استشمام آن بو حس شگرفی به شما دست می دهد. به وجود آمدن این حس یکی از دلایل کشف آروماتراپی است.
آروماتراپی از دو کلمه آروما به معنی بوی خوش و تراپی یعنی درمان می باشد. استفاده از بوها و روغنهای خاص برای رسیدن به یک حس مطلوب یا کمک به درمان یک بیماری را رایحهدرمانی یا آروماتراپی میگویند. رایحهدرمانی یکی از شاخههای پزشکی جایگزین بهشمار میآید. در آروماتراپی ، روغنهای مالدینی خاصی برای ماساژ استفاده می شود که برای درمان بسیاری از دردها سودمندند. صرف نظر از اثرات درمانی که این روغن ها ممکن است داشته باشند، ماساژ اصولا با تحریک نقاط عصبی و ایجاد تاثیرات ذهنی می تواند سبب ایجاد احساس آرامش و رفع انقباض های دردناک عضلانی و تسکین درد شود. معمولا افراد ترجیح می دهند قبل از انجام هرگونه اعمال پزشکی و مصرف داروهای شیمیایی، روش ها و راه حل های طبیعی و بی ضرر را برای درمان مشکل یا بیماری شان انجام دهند، رایحه درمانی می تواند یکی از همین روش ها باشد.
آروماتراپی شاخهای از طب گیاهی است که در آن از برخی روغنهای گیاهی، بهصورت استنشاقی یا همراه با ماساژ، بهصورت موضعی (حمام یا کمپرس)، استفاده میشود. استفاده از روغن عصارهای گیاهان برای حمایت و تعادل ذهن، بدن و روح و روان از جنبههای رایحهدرمانی است.
آروماتراپی با ماساژ روغن چه تفاوتی دارد؟
زندگی بدون بو میتواند منجر به افزایش مشکلات روانی ازجمله اضطراب و افسردگی شود. ما توانایی تشخیص چند هزار بوی مختلف را داریم، با بوییدن روغنهای معطر گیرندههای بویایی ما در بینیمان تحریک شده و پیام به مراکز حسی در مغزمان وارد میشود.
این سیستم با قسمتهایی از مغز در ارتباط است که مربوط به حافظه، تنفس، گردش خون و غدد هستند. خواص روغن، بوی آن و اثراتش تعیینکننده چگونگی تحریک این قسمتها هستند. بهعلاوه، آروماتراپی برای استرس، اظطراب و مشکلات روان تنی، دردهای عضلانی و روماتیسمی، اختلالات گوارشی و مشکلات زنانگی مانند سندرم قبل از قاعدگی، دردهای قاعدگی و افسردگی پس از زایمان موثر است.
یکی از کاربردهای عطر درمانی در درمان افسردگی است. توصیه میشود بیماران افسرده یکی از روغنهای اسانس گل سرخ، بادرنجویه، یاسمن یا روغن میوههایی همانند لیمو، پرتقال، سیب یا گریپ فروت را تهیه کنند و پس از این که آن را روی دستمال ریختند در فواصل مختلف استشمام نمایند. اگرچه بر اساس مطالعات انجام شده روغنهای معطر میتوانند از طریق بوییدن تأثیرگذار باشند ولی ماساژ آنها بر روی پوست نیز از جمله روشهای قابل اعتماد در درمان است. به علت این که مولکولهای این مواد به سرعت از طریق پوست جذب گردش خون میشوند از این رو میتوانند اثر مهمی در درمان داشته باشند
ولی نکته مهم عوارض جانبی این روغن هاست،این روغن ها و اسانس ها اگر به درستی استفاده نشوند می توانند عوارض جانبی داشته باشند. از این رو برای انتخاب یک ماساژور یا تراپیست باید وسواس و دقت لازم را به خرج دهید چرا که اگر ماساژ و یا آروما تراپی توسط فرد غیر مجرب انجام شود، اثرات نامطلوب ممکن است نمایان شده و یا تاثیر مطلوب به جای نگذارد. توصیه میشود که افرادی که برای اولین بار این روغنها را به کار میبرند، ابتدا تست انجام دهند به این صورت که قطرهای از روغن را روی پوست ساعد یا قسمت خارجی ران بچکانند و سپس روی آن یک پانسمان قرار دهند اگر پس از ۴۸ ساعت خارش یا التهابی بر روی پوست ایجاد نشود استعمال خارجی این روغن بی ضرر است.
بهره مندی از طبیعت اطرافمان نعمتی است که خیلی از ما به آن بی توجهیم، خاصیت ها و جادوی مواد طبیعی، گیاهان، مواد معدنی و … بی شمار است تا این حد که محققین هررزو به یکی از خواص بی نظیر طبیعت پی می برند و روشی را برای بهره بری از این روش اختراع می کنند.
پس از گذشت قرن ها از زندگی انسان، هنوز تاثیر گذارترین درمان در طبیعت یافت می شود و محبوب ترین و اولویت درمان ها، مصرف داروها و مواد گیاهی و طبیعی است. پس از این تعمت بزرگ غافب نباشیم و از همین لحظه برای بهبود شرایط جسمی و روحی و بالا بردن کیفیت زندگی دست به دامان طبیعتمان شویم.